فهرست مطالب

Journal of Clinical Research in Paramedical Sciences
Volume:1 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده فاطمه شمس، تکتم صانعی، سید مسعود علوی، احمد اشجعی، محسن دشتی صفحه 1
    زمینه
    آلوآنتی بادی ها در نتیجه واکنش سیستم ایمنی به آنتی ژن های بیگانه طی تزریق فرآورده های خونی ناسازگار ایجاد می گردند. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی آنتی بادی های ضد گلوبول قرمز در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان قائم (عج) شهر مشهد می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی مقطعی که روی 525 بیمار انجام شد، گروه خونی ABOو Rh بیماران به دو روش مستقیم و معکوس تعیین شد. آنتی بادی های مهم از نظر بالینی با استفاده از کیت تجاری شناسایی شد. اطلاعات بیماران از پرونده ها و سیستم های ثبت استخراج و با نرم افزارSPSS نسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    این مطالعه بر روی 525 بیمار که شامل 296 نفر مرد و 229 نفر زن بودند، انجام شد. آنتی بادی غیرطبیعی در سرم 48 بیمار شناسایی شد که شامل یک مورد اتو آنتی بادی و 47 مورد آلو آنتی بادی بود. اتو آنتی بادی شناسایی شده دارای فعالیت در درجه حرارت سرد و آلو آنتی بادی ها شامل 36 مورد آلو آنتی بادی سرد و 11 مورد آلو آنتی بادی گرم بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی آلو آنتی بادی های (گرم و سرد) ضد آنتی ژن های گلبول قرمز در زنان بیش از مردان است. رابطه ی معناداری بین نوع گروه خونی و حضور آلو آنتی بادی سرد وجود دارد و آلو آنتی بادی سرد در افراد گروه خونیB فراوانی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آلو آنتی بادی، اتو آنتی بادی، غربالگری آنتی بادی
  • علیرضا عبدی، جهانگیر رضایی، منصور رضایی، جعفر حیدرنژادیان، ثریا مهدوی صفحه 8
    زمینه
    افسردگی به عنوان شایعترین اختلال روانی، باعث کاهش کیفیت زندگی و افزایش مرگ و میر در بیماران تحت درمان همودیالیز می شود. با توجه به محدود بودن استفاده از ترکیبات دارویی برای درمان افسردگی در این بیماران، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر ورزش منظم بر افسردگی بیماران همودیالیزی انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی، 51 بیمار تحت درمان همودیالیز در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. بعد از تعیین میزان افسردگی نمونه ها با استفاده از تست افسردگی بک (Beck Depression Inventory)، برنامه ورزشی طراحی شده، به صورت پوستر و چهره به چهره، به گروه آزمون آموزش داده شد و به مدت 10 هفته و هفته ای 3 بار انجام شد. در پایان مجددا میزان افسردگی نمونه های پژوهش اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمره افسردگی در گروه آزمون و شاهد در ابتدای پژوهش تفاوت معناداری نداشت. اما در پایان مداخله میانگین نمره افسردگی در گروه آزمون کاهش یافت (016/0=P). میانگین نمره افسردگی در گروه آزمون در ابتدا 29/9±80/23 بود که در پایان مداخله 64/12±07/11 بدست آمد (001/0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    در این بررسی ورزش منظم باعث کاهش افسردگی بیماران همودیالیزی شد. لذا پیشنهاد می شود که این برنامه به عنوان یک اقدام مراقبتی روتین برای بهبود وضعیت روحی بیماران همودیالیزی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ورزش منظم، افسردگی، همودیالیز
  • محمود مباشری، رضا ایمانی، معصومه علیدوستی، ناصر خسروی صفحه 19
    مقدمه
    اقدام به خودکشی، مساله مهم بهداشت عمومی و رفتاری ضد اجتماعی است. به دلیل لزوم داشتن اطلاعات دقیق به منظور پیشگیری از آن، به بررسی اپیدمیولوژیک اقدام به خودکشی در استان چهارمحال و بختیاری در یک دوره 10 ساله پرداختیم.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع بررسی داده های موجود، تمام پرونده های اقدام به خودکشی در استان چهار محال و بختیاری از سال 1382تا پایان 1391 بررسی شد. چک لیست با 13 آیتم (سن، جنس، تحصیلات، تاهل، محل سکونت، بیماری روانی، بیماری جسمی، منبع گزارش، روش، سال، فصل، سابقه و نتیجه خودکشی) تکمیل و داده ها با استفاده از نرم افزار spss16 و آزمون های آماری کای دو و تی مستقل تجزیه تحلیل شد.
    یافته
    در دوره 10 ساله در این استان، 3206 مورد اقدام به خودکشی گزارش شده بود که درصد کمتری (7/8%) خودکشی موفق(منجر به مرگ) بود. میانگین سن اقدام به خودکشی 65/9±25/25 سال بود. توزیع فراوانی اقدام به خودکشی در زنان، جوانان، تحصیلات متوسطه و در مناطق شهری بیشتر بود. درصد بیشتری (9/78%) از افراد با مصرف دارو و درصد کمتری با تزریق هوا (1/0%) اقدام به خودکشی کرده بودند. بیشترین میزان خودکشی موفق در روش اسلحه (3/93%) و کمترین میزان (0%) در روش خودزنی و تزریق هوا بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که توزیع خودکشی برحسب اطلاعات دموگرافیک متفاوت است. همچنین شایع بودن خودکشی با دارو که سبب خودکشی ناموفق می شود شاید به دلیل جلب توجه دیگران باشد و این مطلب لزوم افزایش ارتباطات عاطفی با این افراد را می رساند.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، اقدام به خودکشی، خودکشی موفق، چهارمحال و بختیاری
  • الهام رحمانی، مژگان خلیلی، امیر حسین هاشمیان، شایسته حسنی، آزیتا کرمی صفحه 31
    زمینه
    توجه به بهداشت زنان باردار یکی از بهترین راه های حفظ سلامت مادر و جنین است. عفونت ادراری یکی از مشکلات شایع دوران بارداری است که به علت تغییرات فیزیولوژیک ناشی از بارداری بوده و می تواند عوارض متعددی بر مادر و جنین از جمله زایمان زودرس، پره اکلامپسی، آنمی و... داشته باشد. بنابراین شناسایی سریع تر مادران مبتلا به عفونت ادراری و درمان آن ها می تواند از بروز پیامدهای مادری و جنینی جلوگیری کند. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع عفونت ادراری و برخی پیامدهای احتمالی آن در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر کرمانشاه صورت پذیرفت.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی –تحلیلی، پرونده 500 زن باردار که به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها شامل شیوع عفونت ادراری و برخی پیامدهای احتمالی آن بود که از طریق چک لیست جمع آوری گردید. از آزمون های دقیق فیشر و توان دوم کای در نرم افزار SPSS21 جهت انجام مقایسات و بررسی روابط آماری با در نظر گرفتن سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    میزان شیوع عفونت ادراری در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمانشاه 8/19% بدست آمد. که این میزان در سه ماهه ی سوم به طور معنی داری بیشتر از سه ماهه ی اول و دوم بود. همچنین بین عفونت ادراری و پیامدهای مادری و جنینی احتمالی و اطلاعات دموگرافیک رابطه ی معنی دار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    عفونت ادراری در شهر کرمانشاه نسبت به سایر مطالعات انجام شده از شیوع بیشتری برخوردار بود. بنابراین با توجه به پیامدهای احتمالی آن، لازم است که زنان باردار مورد حمایت و آموزش قرار گیرند، تا از بروز عفونت ادراری و عوارض نامطلوب مرتبط با آن جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، زنان باردار، کرمانشاه
  • فاطمه محمدی، فاطمه محمدی، مریم یزدی صفحه 39
  • محمدرضا سلحشور، سیروس جلیلی، دلیر یوسفی صفحه 47
    زمینه
    تغذیه انحصاری با شیر به عنوان بهترین تغذیه برای شیر خواران است. این در حالی است که طبق گزارش 1 میلیون مورد مرگ شیرخوار به دلیل محرومیت یا عدم دریافت کافی شیر از غده / سازمان بهداشت جهانی سالانه 5 پستان اتفاق می افتد. به نظر می رسد یکی از راه های افزایش شیر استفاده از داروهای گیاهی باشد. گزنه گیاهی است که حاوی آمینو اسیدهای ضروری، ویتامین ها و مواد مغذی فراوان می باشد. بر اساس منابع سنتی و طب گیاهی، گیاه گزنه برای افزایش شیر سینه توصیه می شود. مطالعه حاضر به منظور تعیین اثر عصاره الکلی گیاه گزنه بر میزان پرولاکتین سرم و بافت پستان موش های صحرایی ماده طراحی گردید.
    کلیدواژگان: عصاره گزنه، شیر، موش صحرایی
  • ثریا مهدوی، جهانگیر رضایی، بهاره دهفانی، بهزاد تیموری، فرح سیفی، علیرضا عبدی صفحه 54
    زمینه
    احیای قلبی ریوی یا CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) از فوریت های درمانی است که پرسنل بهداشتی درمانی ممکن است با آن مواجه گردند و از اولین افرادی که بر بالین بیماران دچار ایست قلبی تنفسی حاضر می شوند کادر پرستاری می باشند. لذا این پژوهش به منظور تعیین آگاهی کادر پرستاری در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی با روش نمونه گیری در دسترس بر روی 188 نفر از کادر پرستاری بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شده است. برای سنجش آگاهی در مورد احیای قلبی ریوی پرسشنامه پژوهشگر ساخته با 20 سوال شامل اصول احیای پایه و پیشرفته طراحی گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی استنباطی (مجذور کای) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد در زمینه احیا قلبی ریوی 1/52 % پرسنل از سطح آگاهی متوسط در زمینه احیای قلبی ریوی برخوردار بودند و از لحاظ سطح معنی داری بین سطح آگاهی در زمینه احیا قلبی ریوی و برخی متغیرهای سن، بخش محل کار و سطح تحصیلات کادر پرستاری رابطه معنی دار آماری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد آگاهی پرسنل پرستاری در زمینه احیا قلبی ریوی در سطح متوسط است لذا پیشنهاد می شود جهت رسیدن به سطح مطلوب برای تمامی کادر پرستاری دوره های آموزش ضمن خدمت و از جمله کارگاه های CPR برگزار شود.
    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، آگاهی، کادر پرستاری
  • افشین گودرزی، ابراهیم عزتی، بیژن صبور، رضا پور میرزا کلهری، ارسلان نادری پور، افشین الماسی، سیروس میرزایی صفحه 63
|
  • Page 1
    Introduction
    Most blood group alloantibodies are generated by mismatched transfusion as the result of foreign erythrocyte antigen exposure to the immune system. This study was done to determine the frequency of blood group alloantibodies in patients who admitted in Ghaem hospital of Mashhad-Iran.
    Method
    This cross sectional study was done on 525 patientsin Ghaem Hospital of Mashhad University of Medical Sciences. The ABO and Rh Blood groups were typed by two methods of cell type and back type. Red blood cell alloantibodies were detected in patients'' serum by screen antibody kit. All data recorded in computer and analyzed by SPSS version13.
    Result
    296 of 525 patients were male and 229 of them were female. Red cell antibodies were detected in 48 patients consisting one autoantibody and 47 alloantibodies. Warm allantibodies found in 11 patients and cold alloantibodies detected in 36 patients.
    Conclusion
    Higher frequency of all immunization was observed in female in compare to male. This study demonstrates the relationship between the type of blood group and existence of cold alloantibody. The higher frequency of cold alloantibodies was in people with B blood group type.
    Keywords: alloantibody, auto antibody, antibody screening
  • Page 8
    Background
    Depression is the most common of psychological disorder in hemodialysis patients which reduces the quality of live and increases mortality rate and complications of medications used for management of depression in these patients. This study was performed to determine the effect of regular exercise on depression in hemodialysis patients. Method & Materials: In a randomized clinical trial، 51chronic renal failure patients were assessed in two groups (case and control). The data collection tool was Beck Depression Inventory (BDI). After data collection، a planned exercise education program was applied to case group by poster and face-to-face methods. The program was performed for ten weeks and three times a week in case group. Finally، the depression of the participants was measured again. The data was analyzed by descriptive and inferential statistics and SPSS 16 software.
    Results
    According to the results of this study، there were no differences between case and control groups in depression rate at the beginning of study، but there was a significant difference after intervention (P= 0. 016). At first، the mean and SD of depression in case group was 23. 8±9. 29 which reduced to 11. 07±12. 64 at the end of study (P<0. 001).
    Conclusions
    This study showed that a regular exercise programme can reduce depression rate in hemodialysis patients. Therefore، this exercise program can be integrated in routine care for improving the psychological state of hemodialysis patients.
    Keywords: Regular exercise, depression, hemodialysis
  • Page 19
    Introduction
    Suicide is an important issue in public health and an anti-social behavior. To prevent، there was a need to gather precise information about the issue. Therefore، this study was aimed to conduct an epidemiologic study of suicide rate in Charmahal & Bakhtiari province in a 10-year period. Method and Materials: In this descriptive-analytical study with reviewing the existing data، all the cases of attempted suicide in Chaharamahal & Bakhtiari from 2003 to 2012 were examined. Data was gathered by using a checklist including items including age، sex، education، marital status، place of live، past mental and physical disease، report source، the method of suicide، time (season and year of committing suicide) and the outcome of suicide. The data was analyzed by SPSS16 through x2 and independent t-test.
    Results
    In a10-year period، 3206 cases of suicide in this province were reported among which only 8. 7% were successful (result in death). The suicide mean age was 25. 25±9. 65 years. The suicide attempts were more common in women، youth and in people with high school education and in urban areas. The most commonly used method of suicide was related to poisoning using drugs (78. 9%) and less commonly used method was using air injection (0. 1%). The highest and lowest percentage of successful suicide was due to weapon (93. 3%) and self-mutilation/ air injection respectively (0. 0%).
    Conclusion
    The findings indicated that the suicide distribution varied based on the demographic variables. Besides، the prevalence of committing suicide by medication which was mainly unsuccessful is likely as a way of drawing attention to other people. This can show the importance of establishing an emotional relationship with these people.
    Keywords: epidemiology, committing suicide, successful suicide, Chaharamahal, Bakhtiari
  • Page 31
    Introduction
    Attention to the health of pregnant women is one of the ways to maintain the pregnant mother and the fetus healthy. Urinary Tract Infection (UTI) is a common problem during pregnancy due to physiologic changes associated with pregnancy which can cause different side effects on the mother such as premature labor، preeclampsia، and anemia. Therefore، such mothers with UTI must be treated to prevent maternal and fetal complications. This study was aimed to assess the prevalence of UTI and some consequences in pregnant women referring to health centers in Kermanshah.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study، overall 500 cases of pregnant women were studied and randomly selected. Data was related to the incidence of UTI and its consequences collected through a checklist. Fisher''s exact and chi-square tests were used for comparisons and examining relationships at level of 0. 05. SPSS 21 software was used for data analysis.
    Results
    The prevalence of UTI in pregnant women attending clinics in Kermanshah was 19. 8%. The incidence of UTI in the third trimester was significantly higher compared to the first and second trimesters. There was no statistical significant relationship found between UTI and demographic information، maternal and fetal outcomes.
    Conclusion
    According to the findings، it seems that UTI in Kermanshah was more prevalent than other studies. Therefore، with regard to the potential consequences of UTI، pregnant women need to be supported and trained to prevent UTI and related complications.
    Keywords: Urinary Tract Infection, pregnant women, Kermanshah
  • Elham Rahmani, Mozhgan Khalili*, Amir Hossein Hashemian, Shayeste Hasani, Azita Karami Page 39
    Introduction
    Attention to the health of pregnant women is one of the ways to maintain the pregnant mother and the fetus healthy. Urinary Tract Infection (UTI) is a common problem during pregnancy due to physiologic changes associated with pregnancy which can cause different side effects on the mother such as premature labor, preeclampsia, and anemia. Therefore, such mothers with UTI must be treated to prevent maternal and fetal complications. This study was aimed to assess the prevalence of UTI and some consequences in pregnant women referring to health centers in Kermanshah.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, overall 500 cases of pregnant women were studied and randomly selected. Data was related to the incidence of UTI and its consequences collected through a checklist. Fisher's exact and chi-square tests were used for comparisons and examining relationships at level of 0.05. SPSS 21 software was used for data analysis.
    Results
    The prevalence of UTI in pregnant women attending clinics in Kermanshah was 19.8%. The incidence of UTI in the third trimester was significantly higher compared to the first and second trimesters. There was no statistical significant relationship found between UTI and demographic information, maternal and fetal outcomes.
    Conclusion
    According to the findings, it seems that UTI in Kermanshah was more prevalent than other studies. Therefore, with regard to the potential consequences of UTI, pregnant women need to be supported and trained to prevent UTI and related complications.
    Keywords: Urinary Tract Infection, pregnant women, Kermanshah
  • Mohammad Reza Salahshoor, Cyrus Jalili, Daleyr Yousefi Page 47
    Introduction
    Exclusive breastfeeding is considered as the best nutritional choice for infants. However، according to the World Health Organization (WHO)، 1. 5 million infants die annually due to deprivation from or lack of breast milk. Urticadoicais a plant containing essential amino acids، vitamins and numerous nutrients. It seems that using medicinal plants is one of the methods of increasing breast milk. Urticadoicais recommended increasing breast milk based on traditional herbal medicine. The present study was designed to determine the effect of urticadoica extract on serum prolactin levels and the mammary tissue of rats. Methods and Materials: In this experimental study، Wistar female rats we repurchased and divided into 4 groups (n=6) and Urticadoica Hydro alcoholic extract zero (control)، 20، 50 and 100 mg/kg administered in teraperitoneally for 21 consequent days to animals. Animals were anesthetized and serum prolactin levels were determined by ELISA method. Breast tissue sections were stained and morphometic studies were done.
    Results
    Our findings indicated that urticacan increase significantly the number of alveoli of breast in doses of 20 (P=0. 033) and 50 mg/kg (P= 0. 041(. Changes in serum prolactin level lsand alveolar diameter were not significant in comparison with control group. Nevertheless، serum prolactin levels and alveolar diameter increased in doses of 20 and 50 mg/kg) P = 0. 21(.
    Conclusions
    Urticadoicaextract has fairly positive effect on breast tissue parameters.
    Keywords: Urticadoica extract, milk, rat
  • Page 54
    Background
    Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) is a critical emergency measure that nursing personnel are encountered and nursingstaff are one of the key persons in bedside of patients with cardiopulmonary arrest. Therefore،The present study was carried out to determine level of knowledge of nursing staff to select hospitals of Kermanshah، 2009.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive –analytical & cross sectional study performed with convenience sampling was used to (188) nursing staff working in selected educational hospitals of Kermanshah University of Medical Sciences. For assess to CPR knowledge of nursing staff، a researchermade questionnaire consists of 20 questions about Basic Life Support (BLS) &Advanced Life Support (ACLS) was used. The data were analyzed using SPSS11. 5 software.
    Results
    Findings of the study showed that 52. 1%of the personnel had the level of moderate knowledge of performing CPR. There was a statistically relationship between knowledge scores of nursing staff regarding CPR and some variables age،hospital words،academic field.
    Conclusion
    The results of the study showed، the nursing personnel have insufficient knowledge of CPR and it does not improve Significantly during all groups and the field of total. Therefore، it is necessary we must pay more attention to education service and CPR courses of nursing staff.
    Keywords: Cardiopulmonary Resuscitation, knowledge, nursing staff
  • Afshin Goodarzi, Ebrahim Ezzati, Bijan Sabour, Reza Pourmirza Kalhori, Arsalan Naderipour, Afshin Almasi, Sirous Mirzaee Page 63
    Introduction
    Nurses have been known as people in high risk of burnout for reason due to stressful job; hard condition of patients care، numerous organizational and high emotional expectations. In present study we purposed to determine prevalence and predictor factors of burnout among nurses in selected hospitals of Kermanshah University of Medical Sciences، 2012.
    Materials And Methods
    In this cross – sectional study، out of 312 nurses were evaluated by a two part questionnaire (including demographic characteristics، causing factors of burnout in nursing and the Maslach Burnout standard scale). Randomly Selected Samples were studied according to including criteria. The data were analyzed by descriptive tests via spss16.
    Results
    The prevalence of high levels of burnout in the areas of emotional exhaustion، depersonalization and feelings of inadequacy was %32. 1، %29 and 15%، respectively. The mean of job burnout، showed economic factors (4. 22±0. 81)، social (3. 55±0. 83)، environmental (3. 46±0. 79)، Managerial (3. 34±0. 59)، communication (3. 23±0. 63) health care related (3. 33±0. 72) and individual (2. 82±0. 84) were the main causes of this phenomenon from the view points of nurses، respectively.
    Conclusions
    Besides of economical factors، there were management، communication and social factors which play more effective role in the development of burnout among the nurses. The most important of these factors were inappropriate proportion between nurses and patients، poor communication of doctors with their patients which can cause problems for nurses. Also، We can refer to the role of the media which portrays non-Scientific positions for nurses.
    Keywords: Burnout, nursing, Kermanshah